diumenge, 17 de gener del 2016

PASTÍS DE CERVESA GUINNESS

Aquest Nadal vaig tenir l'oportunitat de compartir taula amb part de la meva família política que, per motius de feina, ha viscut durant 5 anys, entre Dublín i Cork (Irlanda). Encuriosida anava preguntant-los pel país, les seves costums i, com no per la cuina. Aquell dia vaig recordar i, comentar que tenia una recepta d'un pastís de cervesa, d'una cervesa negra irlandesa molt coneguda, amb xocolata. Jo no sóc gaire amiga de la cervesa. Amb una clareta passo i, m'en sobra. Aqui teniu el pastís; la curiositat i la temptació són molt poderoses.


Un cop tastada us he de dir que hi ha un equilibri de sabors. No hi predomina ni el gust fermentat de la cervesa ni l'amargor de la xocolata. El que fa que es consideri una autèntica llepòlia es l'endolciment que li aporta la cobertura. Un gran constrat. No deixeu de provar aquest pastís humit, si teniu un paladar curiós.

Fa uns anys vaig tenir l'oportunitat de llegir el llibre de l'autora catalana Isabel Clara Simó, "El gust amarg de la cervesa". Us recomano que llegiu aquest, fantàstic, llibre amb un tallet d'aquest pastís.


Ingredients
Per un motlle de 20 cm.
-250  ml de cervesa negra.
-250 gr. de mantega.
-400 gr. de sucre.
-140 ml. de nata.
-80 gr. de cacau pur en pols.
-250 gr. de farina.
-2 culleradetes i 1/2 de bicarbonat.
-1 culleradeta d'essència de vainilla.
-2 ous.

Per la cobertura
-150 gr. de formatge crema.
-75 gr. de sucre llustre.
-180 ml de nata per muntar.

Preparació
Poseu un cassó al foc i foneu la mantega juntament amb la cervesa.Quan la mantega sigui fosa ho retirem i ho deixem refredar.
-En un bol a part, mesclem els ingredients secs: farina; cacau i, bicarbonat.
-En un altra bol, i amb l'ajut de les varetes elèctriques mescleu els líquids: ous, la nata, el sucre i l'essència de vainilla.
-Quan estigui ben mesclat, incorporeu-hi la mantega i la cervesa. I, seguidamente i, per tandes,  aboque-hi els ingredients secs. Mescleu bé fins que no quedi cap grumoll.
-Aboqueu-hi la preparació dins d' un motlle desemmmotllable i enforneu, amb el forn de baix, uns 50' a 180ºC.
Cobertura
-Mescleu, amb les varetes,el formatge amb el sucre llustre. Ha de quedar una crema homogènia.
-Seguidamente, muntem la nata freda de la nevera.
-Després la incorporem a tongades i, la mesclem amb moviment envolvents a la crema de formatge.
-Abans de servir i, un cop estigui fred el bescuit de cervesa la hi posem sobre aquest tot fent una capa generosa.


Bon profit!

dilluns, 4 de gener del 2016

BRAÇ DE GITANO DE TRUFA

Per cap d'any és tradicional el tronc de Sant Silvestre o tronc de Nadal. Aquest any he volgut portar a taula el tradicional braç de gitano farcit de trufa i acabat amb yema cremada. Des que vaig acabar el curs a Hofmann que no n'havia fet cap recepta.Va ser tot un èxit; On hi hagi un braç de gitano...



Amb les presses em vaig oblidar la càmera a casa. Aquesta foto és del braç de gitano que vaig fer al curs.

Ingredients
Per a 2  planxes.
-5 rovells d'ou.
-1 ou.
-5 clares d'ou.
-120 gr. de sucre (60 gr+60gr.).
-60 gr de fècula de patada o farina d'arròs.
-60 gr. de farina.
-ratlladura d'una llimona.
-1 pessic de canyella en pols.
Per la trufa
-400 gr. de nata per muntar.
-35 gr. de sucre.
-100 gr de xocolata negra del 70%
Per la crema de rovell (yema) 
-100 gr. de llet (70 gr +30 gr)
-150 gr. de sucre.
-2 ous
-20 gr. de maizena.

Preparació 
De la trufa
-Primer de tot heu de preparar la trufa un dia abans de fer les planxes.
-Bulliu la nata amb el sucre.Quan arrenqui el bull, la retireu del foc i l'aboqueu, tot remenant, a la xocolata trossejada en tres tongades. Un cop mesclada la deixeu reposar i quan s´hagi entebeït la poseu en la nevera on haurà d'estar 24 hores.
-Passades les 24 hores, la munteu com si fos nata i farciu el braç de gitano.
De la yema
-La podeu fer el dia abans.
-Mescleu els 30 gr. de llet amb la maizena i afegiu-hi els ous. Bateu.
-Bullu el sucre amb la llet(70 gr). Quan bulli la retirem del foc i li afegim la mescla dels ous.
.-Torneu a ebullició, tot remenant, fins que s'espesseixi.Deixeu refredar i ho guardeu a la nevera tapada amb paper film que toqui a la yema fins a guarnir el bracç.
Del pa de pessic
-Blanquegeu els rovells, l'ou amb 60 gr. de sucre, a velocitat màxima en la batedora o varilles eléctriques. Sabreu que està llesta la massa quan aquesta s'aguanta una mica a les varilles.Tot seguit, afegiu, la ratlladura de llimona i el pessic de canyella.
-Munteu les clares amb els 60 gr. de sucre restant afegit en 3 vegades.
-Mescleu la farina i la fècula de patata tamissades i les afegiu a la mescla de rovells. Remeneu. Seguidament aboqueu-hi les clares i mesclar.
-Exteneu la preparació sobre d'una safata amb paper per a forn i la coeu a 220ºC durant 8-9 minuts amb el forn de baix i de dalt. Els forns casolans solen necesitar més temps. El meu 10'.
-La massa ha de quedar cuita (daurada) de dalt i  tova de baix; si no s´enganxa als dits i rebota ja està llesta. Per tant, és molt important posar la safata un esglaó més del que normalment utilitzem per coure els pastissos.
-Un cop cuit, retireu del foc i farciu la planxa amb la trufa. Enrotlleu amb cura amb l´ajut del paper de forn. Poliu els cantons i el caramelitzeu amb el  sucre amb l'ajut d'un soplet.

dimecres, 23 de desembre del 2015

PASTÍS DE PASTANAGA O CARROT CAKE

Carrot cake. Ja tenia ganes de fer i penjar en el blog el super famós pastís de pastanaga. A casa en tinc una bona recepta, però l'altra dia, en una trobada de bloguers, la Gemma de La Cuina de Casa, em va parlar de la seva recepta. I dic, de la seva recepta perquè ella n'és l'autora original. Em va captar que hi posés coco ratllat, a més de taronja confitada, que és allò que li dóna la humitat necessària perquè el bescuit esdevingui esponjós, en substitució de l'oli d´oliva suau que hi porta la majoria de receptes. 

Les quantitats de la recepta original és per un motlle de 26 cm, jo les he reduït a la meitat ja que el motlle era de 18 cm. A més jo hi he posat 25 gr. de nous trossejades. Tot plegat, jo amb el bescuit sense la cobertura em conformo. Passava xuclant. Tot un èxit!.

Ingredients
Per un motlle de 18 cm.
-75 gr. de sucre morè.
-25 gr. de sucre blanc.
-100 gr. de mantega pomada.
-2 ous XL .
-125 gr. de farina.
-150 gr. de pastanaga.
-50 gr. de coco.
-50 gr. de taronja confitada.
-1/2 pell de taronja ratllada
-25 gr. de nous trossejades.
-1/2 pessic de canyella.
-8 gr. de llevat químic.
-1/2 pessic de sal (una punteta).

Per la cobertura
-70 gr. de mantega pomada.
-175 gr. de sucre llustre.
-350 gr. de formatge cremós tipus Philadelphia.

Preparació
-Preescalfar forn a 170ºC
- Ratllar o picar en el robot la pastanaga i taronja confitada.
-Amb les varetes elèctriques mesclar tots els sucres i els ous. Afegir la mantega, taronja confitada, coco, pell de taronja, pastanaga i nous. Mesclar-ho tot.
-I, per últim, afegiu-hi els secs; la farina, la canyella, la sal i el llevat. Mescleu.
-Aboqueu-ho en el motlle i, enforneu a 170ºC uns 40ºC.
La cobertura
-Mescleu la mantega i el sucre fins que quedi una crema ben fina i homogènia.
-Afegiu-hi el formatge i ho bateu bé fins que quedi integrat tot i quedi una crema brillant i homogènia.
-Un cop el pastís estigui fred farciu-lo d'aquesta crema amb la mànega pastissera.


Bon profit!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...