divendres, 29 d’abril del 2011

ENSAÏMADES

Divendres sant va ser un dia tan ensopit que vàrem decidir quedar-nos a casa i berenar aquestes ensaïmades amb xocolata desfeta.


És la  meva primera  experiència amb la  massa fermentada. Estic prou satisfeta del resultat, encara que trobo que li falten esponjositat. Tot no es pot demanar. Almenys vaig guardar les galetes maria que vaig comprar per fer front a un possible desastre, je,je,je...

Ingredients
Per la massa mare
-150 gr de farina de força tamisada
-6 gr. de sal
-15 gr. de llevat de forner
-Aigua tèbia*

Per la segona massa
-6 gr. de llevat de forner.
-1 ou a temperatura ambient.
-80 gr. de sucre.
-15 gr. de mantega pomada.
-15 ml d' oli d' oliva.
-150 gr. de farina de força tamisada.
-Aigua tèbia*

*La quantitat d´aigua és d´uns 80 ml per les dues masses; s´inclou en aquesta, la quantitat d´aigua amb què s´ha de dissoldre el llevat.

Preparació

-Primer tot, farem la massa de llevat amb la farina de força tamisada, el llevat diluït amb una mica d´aigua tèbia i la sal. Quan sigui consistent la deixem reposar entre 20-35 minuts en un lloc calent fins que dobli el volum.
-Quan hagi doblat el volum, li afegirem la resta de l´aigua tèbia, però s´ha de deixar una mica per dissoldre el llevat de la segona massa.
-Un cop afegida l´aigua hi agreguem la resta d´ingredients; el llevat dissolt amb aigua tèbia; el sucre barrejat amb l´ou; la mantega pomada, la farina tamisada i, per acabar la 1/2 de l´oli d´oliva.
-Quan la massa tingui el tacte de pa, no massa tou, treballeu-la sobre el marbre amb l´altra meitat de l´oli d´oliva.
-Deixeu-la reposar 10 minuts.
-Passat aquest temps la treballeu una mica i torneu a fer una bola. Talleu la massa per la meitat; aquesta meitat la talleu per la meitat, us quedaran 4 trossos. Aquests quatre trossos els talleu per la meitat, us n´han de quedar vuit. Feu unes boles i deixeu-les reposar uns 5 minuts.
-Agafeu el corró; estireu les boles i en aquest moment les farciu amb el llard, cabell d' àngel o les deixeu sense farcir.Les cargoleu i com es diu en argot pastisser: " Cap a la llauna".
-En la safata de forn -poseu-hi paper de forn- s´han de deixar llevar fins que doblin el seu volum. Tapeu-les amb un drap a aquest efecte.
-Mentrestant, preescalfeu el forn a 200ºC.
-Un cop hagin doblat el volum, les enforneu uns 20-25 minuts fins que es daurin.
-Un cop cuites, les deixeu refredar, les empolsineu amb sucre llustre.



Font: Bloc " La lionesa".

Bon Profit!

dilluns, 25 d’abril del 2011

PASTÍS SARA BERNHARDT

Avui, és dilluns de Pasqua, Sant Marc i l´aniversari de la meva mare. Quants esdeveniments per elaborar les millors postres, no? Però...ha estat un dia de la mona diferent. Com la meitat de la meva família encara està tornant de les vacances de setmana santa i, d´entre ells, els meus nebots, he aprofitat que els xocoaddictes no hi eren per portar a casa dels meus pares el pastís Sara.



Ingredients
Pel pa de pessic
Per un motlle de 20cm
-4 ous.
-125 gr. de sucre
-125 gr. de farina
- ratlladura de llimona.

-Munteu les clares amb el sucre. Aquest l´aboqueu de mica en mica i en forma de pluja. -Un cop muntades les clares hi afegiu els rovells batuts, tot remenant suaument. Un cop mesclats els rovells hi afegiu la ratlladura de la llimona i la farina tamisada.
-Ho coueu a 170ºC, preescalfat, a la part baixa entre 20-25'.

Per l´almívar
-100 gr. de sucre
-100 ml d´aigua mineral.

-Bulliu en un cassó l´aigua i el sucre fins que arrenqui el bull.Un cop cuit i fred el pa de pessic el talleu en dos o tres pisos. Seguidament, empapeu cada capa de pa de pessic amb almívar i, a sobre  poseu-hi la melmelada i aneu muntant les capes.

Per la crema de mantega o sara
-100 gr. de sucre
-25 ml.. d´aigua mineral.
-2 rovells d´ou.
-125 gr. de mantega pomada.

-Poseu els rovells en un bol. En un cassó poseu-hi el sucre i l' aigua i ho deixo bullir fins que s' espesseixi una mica fins a 104ºC -a fil tou- .Si no teniu termòmetre són uns 3 o 4 minuts d' ebullició.
-Amb l' almívar ben calent, escaldeu els rovells i afegiu-lo a poc a poc en el bol dels rovells tots barrejant-ho amb les varilles elèctriques.
Quan la barreja dels rovells i l' almívar estigui freda, incorporeu-hi  la mantega tova i barregeu-ho amb el batedor.
-Un cop feta la sara, unteu el pa de pessic pels costats i pel damunt amb aquesta crema de mantega i arreboseu-la amb l'atmella filetejada i torrada.
-Poseu-ho a refredar a la nevera i decoreu al gust abans de servir.

Per la decoració
-200 gr d´ametlles filetejades.
-melmelada d´albercoc.
-sucre llustre.


Font: Llibre "La cuina de casa".

Bon profit!

dissabte, 23 d’abril del 2011

MOUSSE DE XOCOLATA A LA TARONJA

Avui és St. Jordi, patró de Catalunya i, dels enamorats... I, el bufet ofereix aquestes postres, una mousse de xocolata a la taronja que el mateix St. Jordi se la cruspiria amb els ulls tancats.


Mentre vas assaborint la xocolata, el paladar s´impregna amb una aroma delicada a taronja...


Ingredients
Per 4-5 persones
-175 gr. de xocolata de cobertura.
-80ml de nata líquida.
-2 rovells.
-4 clares.
-15 gr. de sucre llustre.
-ratlladura de 1/2 taronja.

Preparació
- Bulliu la nata amb la ratlladura de 1/2 taronja. Quan arrenqui el bull, la retirem del foc, ho tapem i ho reservem 1/2 hora a fi que infusioni i agafi l´aroma de taronja.
-Mentrestant fonem la xocolata al bany maria.
-Seguidament muntem les clares, tot afegint el sucre de mica en mica, a mesura que vagin muntant.
-Un cop fosa la xocolata, afegiu-la a l´infusió, que ha d´estar tèbia, ja que en aquest moment hi afegirem els rovells d´ou.
-Per últim, afegiu-hi les clares muntades.
-Munteu la mousse en copes i les deixeu en la nevera  com a mínim 8  hores abans de consumir-la.

Bon Sant Jordi i Bon Profit!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...