"Qui dia passa, any empeny". Avui he empès un any més en la meva vida i, per celebrar-ho he fet un pastís amb crema de iogur i toppings. Aquest estiu m´he aficcionat a menjar, per no dir m´he fet un fart de menjar, el famosos gelats de iogurts amb decoració al gust...i, per què no en versió pastís?
Ingredients Per un motlle de 20 cm.
-Pel bescuit
-4 ous.
-125 gr de sucre.
-100 gr de farina d´ametlla.
- 25 gr de farina fluixa.
-ratlladura de llimona.
@ una culleradeta de postres de llevat pels qui no us atreviu a fer el bescuit sense ell. -Pel farciment (opcional)
-melmelada d´albercocs.
-Per la crema de iogurt
-300 gr de iogurt grec sense sucre.
-90gr. de sucre.
-1/2 llimona.
-5 fulles de gelatina.
-200 ml de nata.
-Per guarnir
-Fruita al gust
-Toppings
Preparació
1)El pa de pessic:
-Preescalfeu el forn a 180ºC
-Separeu els rovells de les clares. Bateu els rovells amb 62 gr. de sucre fins que quedin blanquinosos i molsosos.
-Munteu les clares i, a mig muntar, afegiu-hi suaument i de mica en mica, els 63 gr. de sucre restant.
-Seguidament, afegiu-hi la farina tamissada i, el llevat tamissat si fos
el cas, i la ratlladura de la llimona en els rovells i mescleu.
-A la mescla dels rovells afegiu-hi les clares muntades en 3 tongades i
ho mescleu suament i amb moviments envolvents, tot procurant que no
s´abaixin.
-Aboqueu-hi la mescla en el motlle emmantegat i enfarinat i ho coeu en
el forn, de baix, a 180ºC entre uns 25-30'. Feu la prova de l´agulla.
-Un cop cuit el deixeu refredar.
2) La crema de iogurt.
Mescleu, el iogurt, el sucre, el suc i la ratlladura de la llimona.
-Hidrateu la gelatina en aigua freda uns 5'.
-Espremeu-la i foneu-la en un got amb 3 o 4 cullerades d´ aigua calenta.Remeneu fins que es dissolgui.
-Mescleu-la a la massa de iogurt. i deixeu-la refredar fins que comenci a gelatinitzar.
-Munteu la nata i afegiu-la a la massa de iogurt.
3) Muntatge.
-Farciu el bescuit amb melmelada.; cobriu-lo amb la crema de iogurt i decoreu al gust.
S'han acabat les vacances i, aterrar a la realitat, a la rutina diària esdevé un camí molt feixuc que intento encarar-lo amb els millors records del meu viatge a Amsterdam. I, un d'ells són les experiències dolces que he pogut saborejar i que us mostro en aquesta entrada.
Poffertjes
És un dolç tradicional holandès fet amb massa fregida i de tamany d´una galeta maria. Són semblants als pancakes però més dolços ja que, tradicionalment, se serveixen empolsinats amb sucre llustre i amb mantega. També es poden servir farcits de melmelada, xocolata...
Stroopwafel
Es tracta de dues gofres rodones d´uns 6-8 cm farcides de caramel que fan d´enganxina. És un pèl dolç per això amb el cafè te'l serveixen en racions petitones. A casa ja no en queden...;-D
La gran majoria de llepòlies són una adaptació dels païssos del centre d'Europa o dels païssos
anglosaxons. El pastís de poma, o appletaart; el pastís de xocolata,
tipus sacher, o chocoladetaart el pastís amb fruites del bosc, o broodpudding, el pastís de
nous cobert de caramel, o walnoot carameltaart, el carrot cake, el brownie i els bagels omplen els aparadors.
Appletaart with cream
Pastís de poma amb nata. Es tracta d' un pastís de
poma cobert amb una fínissíma capa de compota de poma farcida amb
mooolta poma i panses. Sempre te´l serveixen acompanyat amb nata. Sembla
empalagós però passa divininament per l´efecte de la compota al pa de pessic. Els talls dels pastissos que et serveixen són
molt generosos.
A Amsterdam es pot trobar un bon assortiment de quiches i bolleria, tant dolça com salada. Una d' aquestes llepòlies queomplen les pastisseries i forns són els scones. Són uns panets originaris d´Escòcia, de forma rodona, que solen ser dolços i es poden trobar farcits de xocolata, nabius, formatge, panses, dàtils.....
I ara un vídeo resum...
Hi veureu les 3 pastisseries on hi vaig estar De taart van m'n tante (La tarta de la meva tieta) decorada amb objectes "kitchs"i on Pedro Almodovar faria de les seves delícies; Pastisseria-forn Lansksoon, amb història i pastissos refinats i la Pastisseria-chocolateria Jordino, al bell mig del barri bohemi Jordaan amb un aire chic parisenc.