dissabte, 11 de febrer del 2012

YEMAS DE SANTA TERESA

Les Yemas de Santa Teresa són un petit four molt típic d' Àvila, que va crear Isabelo Sánchez a l´any 1860 en la seva confiteria La Flor de Castilla, que són molt populars en les Festes de Santa Teresa d´aquesta ciutat. La recepta l´he extreta d´un receptari que em van regalar que recull més de 200 receptes d'origen monàstic, senzilles i austeres tal com corresponen a la vida monacal.




La Marga, la meva companya infalible i incansable del cursets de pastisseria, em va parlar d´aquestes yemas tot i que havia sentit a parlar d'elles no les  havia provades mai. Per internet vaig estar buscant imatges per poder-me fer una idea de com són i pel que sembla he encertat. Un cop tastades us he de dir que són molt bones però molt dolces com totes les llepòlies que es fan en les confiteries de la resta d´Espanya però malgrat l´excés de dolçor conviden a repetir ;-D


Ingredients
-8 rovells.
-la pela d´una llimona.
-1 beina de canyella.
-125 gr. de sucre.
-7 cullerades d´aigua.
-sucre cristal.litzat
-sucre llustre.
Preparació.
-En un cassó aboqueu-hi 125 gr. de sucre juntament amb 7 cullerades d´aigua, la branca de canyella i la pela de la llimona. Deixeu-ho bullir fins aconseguir un almívar a punt de fil tou (104ºC)
-Mentrestant, els rovells els aboqueu en un altra cassó apta per anar al foc.Quan l´almívar estigui al punt el deixeu reposar un parell de minuts. Transcorregut aquest temps retireu-li  la branca de canyella i la pela de la llimona i aboqueu-ho poc a poc sobre els rovells, tot remenant amb una cullera de fusta, i el deixeu quallar lentament sense deixar de remoure a foc lent.
-Quan la pasta es desprengui del cassó, no l´heu de deixar bullir,  la passeu a un plat i la deixeu refredar.
-Quan estigui ben freda feu petites porcions. Aquestes les passeu pel sucre cristal.litzat i es fan boletes que arrebossareu amb sucre llustre que col.locareu en paper arrissat.




"Tienes ya, amigo cocinero, lo que necesitas para irte ilustrando, sacado de experiencias y aplicación: no hablo con el cocinero de primera clase, a quien supongo más bien instruido que yo pueda serlo, sino contigo principalmente, enmienda lo errado y corrige lo que no te agrade, perdona lo que falta, disimula el estilo, aprende lo que quieras, calla lo superfluo y mira que en todo te he deseado dar gusto y todo lo sujeto a corrección: quédate a Dios, que nos conserve en amistad y gracia" Juan de Altimiras.


Aquesta recepta està dedicada a la família Jordana-Camargo per la seva amistat.

Bon profit!

dimecres, 8 de febrer del 2012

MOUSSE DE TARONJA

Suc de taronja i iogurt natural desnatat són els ingredients principals d´aquesta deliciosa mousse que varen ser les postres del diumenge siberià. Feia temps que la tenia a pendents. Em va cridar l´atenció perquè que és una de les poques mousses que no incorporen nata. Un cop la tastes ja no pots parar i gaudeixes al 100%  d'una dosis saludable de vitamina C.


Ingredients
Per a 4 persones.
-200 ml de suc de taronja natural.
-1 iogurt natural desnatat.
-2 fulles de gelatina neutra (4 gr.)
-2 clares d'ou.
-125 gr. de sucre.

Preparació
-Hidrateu les fulles de gelatina en aigua freda i mentrestant exprémeu el suc de taronja i el coleu. D´aquest escalfeu-ne una tercera part i diluïu la gelatina hidratada en aquest tercera part escalfada que mesclareu fins que es desfaci.
-Afegiu-hi la resta del suc de taronja, a poc a poc, i remenant constantment. Després afegiu-hi el iogurt i mescleu bé.
-Munteu les clares a punt de neu i, a mig muntar, afegiu-hi en forma de pluja i intermitenment el sucre. Acabeu de muntar bé les clares.
-Mescleu el suc de taronja, a poc a poc i  de forma envolvent, amb les clares,
-Repartiu la mousse en les copes o bols i les reserveu en la nevera un mínim de 4 hores. 
-Un cop passat aquest temps decoreu i serviu al gust.



Bon profit!

divendres, 3 de febrer del 2012

CARQUINYOLIS

Dia de fred, dia de carquinyolis...com vénen de gust amb un gotet de ratafia, moscatell o amb una xocolata calenta!



El carquinyolis són originaris de Caldes de Montbui tot i que Montblanc també reinvidica el seu origen. Últimament les pastisseries ens presenten carquinyolis molt innovadors com els farcits amb festucs, nous o avellanes però la recepta que avui presento és la tradicional, amb ametlles.


Ingredients
-100 gr. de sucre.
-1 ou.
-1 culleradeta de canyella.(opcional).
-150 gr de farina.
-8 gr de llevat químic.
-100 gr d' ametlles crues.
-1 rovell d'ou.
-ratlladura de llimona (opcional).


Preparació
-Preescalfeu el forn a 180ºC
-Bateu el sucre amb l´ou fins que quedi una crema esponjosa. Afegiu-hi la ratlladura de la llimona i la culleradeta de canyella. Seguidament afegiu-hi la farina barrejada amb el  llevat a poc a poc fins a obtenir una massa compacta.S´ha de barrejar amb les mans o amb una espàtula de silicona. Aquesta massa és enganxosa i cal que us unteu les mans amb una mica d'oli.
-En acabat, afegiu-hi les ametlles crues i sense pelar. Mescleu-ho.
-La massa la dividiu en dues parts i amb cadascuna d´aquestes feu unes bandes de 3 cm d' ampla per 1 cm d'alçària.
-Pinteu-les amb rovell d´ou.
-Enforneu-les a 180ºC amb el forn de dalt i de baix uns 25'.Quan estiguin daurades de dalt les traieu del forn i les talleu,en calent, a biaix. Poseu-hi, novament, els carquinyolis en el forn uns 5' més a fi que s' acabin de coure.





Bon profit!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...