El sobaos són uns dolços tradicionals de Cantabria. Concretament de los Valles Pasiegos i, que des de l'any 2004 gaudeixen de l'Indicació Geogràfica Protegida. Segons la tradició el seu amassat es fa a mà. D'aquí se'n deriva el seu nom "sobao" i la dita:" Lo que bien sobao está, en sobao acaba". És una recepta que neix de la necessitat d'aprofitar els recursos i excedents rurals. Les primeres elaboracions es varen fer amb la miga del pa pasiego a la qual se li afegia ous i mantega. Posteriorment, es varen afegir la ratlladura de llimona i mel fins acabar essent una llepòlia.
Ingredients
-125 gr. de farina.
-125 gr. de mantega.
-4 gr. de llevat químic.
-2 ous.
-125 gr. de sucre.
-25 gr. de mel.
-1 llimona.
-1 pessic de sal.
Com fer els motlles de sobaos
Preparació
-Estoveu la mantega al microones (textura pomada).
-Preescalfeu el forn al 180ºC.
-En un bol afegiu-hi els ous, la mel i la ratlladura de llimona. Bateu amb les varilles elèctriques fins que quedi una crema escumosa, blanquinosa i homogènia. (dobli el volum).
-Seguidament afegiu-hi la mantega a punt de pomada. Mescleu bé. I, finalment,afegiu-hi la farina, el llevat tamissats i el pèssic de sal. Mescleu amb la llengua fins que quedi una massa homogènia.
-Col.loqueu en la safata del forn els motlles i, amb l'ajuda d'una mànega pastissera ompliu 3/4 els motlles.
-Distribuïu bé la massa i enforneu forn de dalt i de baix uns 12-15 o, fins que estiguin daurats de sobre. No us passeu de temps ja que quedarien ressecs. Un cop cuïts traieu-los i deixeu-los atemperar.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada