És la meva primera experiència amb la massa fermentada. Estic prou satisfeta del resultat, encara que trobo que li falten esponjositat. Tot no es pot demanar. Almenys vaig guardar les galetes maria que vaig comprar per fer front a un possible desastre, je,je,je...
Ingredients
Per la massa mare
-150 gr de farina de força tamisada
-6 gr. de sal
-15 gr. de llevat de forner
-Aigua tèbia*
Per la segona massa
-6 gr. de llevat de forner.
-1 ou a temperatura ambient.
-80 gr. de sucre.
-15 gr. de mantega pomada.
-15 ml d' oli d' oliva.
-150 gr. de farina de força tamisada.
-Aigua tèbia*
*La quantitat d´aigua és d´uns 80 ml per les dues masses; s´inclou en aquesta, la quantitat d´aigua amb què s´ha de dissoldre el llevat.
Preparació
-Primer tot, farem la massa de llevat amb la farina de força tamisada, el llevat diluït amb una mica d´aigua tèbia i la sal. Quan sigui consistent la deixem reposar entre 20-35 minuts en un lloc calent fins que dobli el volum.
-Quan hagi doblat el volum, li afegirem la resta de l´aigua tèbia, però s´ha de deixar una mica per dissoldre el llevat de la segona massa.
-Un cop afegida l´aigua hi agreguem la resta d´ingredients; el llevat dissolt amb aigua tèbia; el sucre barrejat amb l´ou; la mantega pomada, la farina tamisada i, per acabar la 1/2 de l´oli d´oliva.
-Quan la massa tingui el tacte de pa, no massa tou, treballeu-la sobre el marbre amb l´altra meitat de l´oli d´oliva.
-Deixeu-la reposar 10 minuts.
-Passat aquest temps la treballeu una mica i torneu a fer una bola. Talleu la massa per la meitat; aquesta meitat la talleu per la meitat, us quedaran 4 trossos. Aquests quatre trossos els talleu per la meitat, us n´han de quedar vuit. Feu unes boles i deixeu-les reposar uns 5 minuts.
-Agafeu el corró; estireu les boles i en aquest moment les farciu amb el llard, cabell d' àngel o les deixeu sense farcir.Les cargoleu i com es diu en argot pastisser: " Cap a la llauna".
-En la safata de forn -poseu-hi paper de forn- s´han de deixar llevar fins que doblin el seu volum. Tapeu-les amb un drap a aquest efecte.
-Mentrestant, preescalfeu el forn a 200ºC.
-Un cop hagin doblat el volum, les enforneu uns 20-25 minuts fins que es daurin.
-Un cop cuites, les deixeu refredar, les empolsineu amb sucre llustre.
Font: Bloc " La lionesa".
Bon Profit!
Doncs jo trobo que t'han quedat fantàstiques!!! això de les masses fermentades és tot un misteri per mi, per això trobo que sou d'admirar a tots els qui us llenceu a l'aventura!
ResponEliminaPetonets
Sandra
són les primeres??? doncs no ho sembla!!! yt'han quedat molt maques!!! petonets i bon cap de setmana
ResponEliminaPer ser les primeres, t'han quedat moolt bé.
ResponEliminaBon cap de setmana
Una abraçada
A l'Aina li encanten i sempre penso que en faré però el llard em tirava enrere, em guardo la teva que no en porta!
ResponEliminaPetonets.
Hola t'he descobert voltant per la blogosfera i m'ha encantat el teu blog.
ResponEliminaLes ensaïmades delicioses.
Petonets,
Esther
http://comosiempremadreando.blogspot.com
Je,je!! Què et puc dir com a bona mallorquina?? Les ensaïmades t'han quedat genials i segur que boníssimes!
ResponEliminaUn petó!
Hol aguapa tu
ResponEliminadoncs mira li vares treure un bon profít , a això del mal dia.....que bo..
mil petonets Susanna
Una gran manera d'animar un dia ensopit!!!!
ResponEliminaHola Cristina
ResponEliminaAmb aquestes ensaïmades has fet un gran pas cap a les masses fermentades.
Felicitats t’han quedat molt bé.
Bona cuina
Hola Cristina:
ResponEliminajo es de les coses dolçes que he fet alguna vegada i no hi ha manera de trobar-li el punt, tot i que a casa se les menjen igualment,jeje.
Petonets
Cristina jo no m'ha treveixo a fer-ne, t'agafo 2 una per berenar i l'alter per esmorzar.
ResponEliminaBonísssimes!!
Pastissera, pastissera t'han quedat de fàbula
ResponEliminaHola, bon dia!!!
ResponEliminaAmb quin gust em menjaria una parell d'aquestes ara amb una xocolata desfeta!!! Però si t'han quedat perfectes. I si són les primeres no vull ni imaginar-me les properes.... Un petonàs!!!
Fa temps que tinc ganes de fer-ne, però no tinc gaire temps i aixó porta una mica de feina. Aquestes t' han quedat molt be!
ResponEliminaDoncs t'han quedat fantàstiques!!! jo no m'he atrevit mai a fer-les! petó i bona setmana!
ResponEliminaMira que sempre que en veig pels blogs penso en què n'haig de fer. Les teves es veuen delicioses. Ja veig que vàreu passar d'una tarda ensopida a una tarda ben dolça. Sucades amb xocolata desfeta....uhmmmm!!!! Ja m'hi trobo!!!!
ResponEliminaUna bona manera de passar una tarda avorrida és posar-se a cuinar, je je je...
ResponEliminaLes ensaïmades són complicadíssimes de fer a casa! Totes les masses que s'han d'amassar i fermentar són tot un repte per fer a casa. I les ensaïmades, crec que són les més difícils de totes. Però veient les fotos, segur que no vas necessitar treure les galetes d'emergència ;)
Gràcies pels vostres comentaris. Les ensaïmades són entretingudes de fer; es necessita paciència i que ningú t' emprenyi:-D;
ResponEliminaM¨ho vaig passar molt bé vaig posar en pràctica els coneixements de ceràmica a l´hora d´amassar i donar-li´s forma.
Aquestes ensaïmades són per consumir en hores immediates ja que de seguida s´endureixen.
En fi us animo a què les proveu, farcides o sense farcir.