Avui s´ha celebrat a Sant Joan Despí la Festa de Els Tres Tombs. El tortell de Sant Antoni és molt típic d´aquest dia. Un cop acabada la festa tothom s´hi acosta a la pastisseria per comprar-ne. L'elaboració és la mateixa que la del tortell de Reis però la diferència rau en què no porta fruita confitada i es fan uns talls que deixen entreveure el massapà per això és més pla que el de Reis.
Ingredients
Per la massa mare
-150 gr. de farina de força
-20 gr de llevat.
-6 gr de sal.
-llet; la que admeti
Per la segona massa o brioix
-150 gr. de farina de força
-10 gr. de llevat.
-60 gr. de sucre.
-35 gr. de mantega pomada.
-1ou.
-1 cullerada d' anís.
-1 cullerada d' essència de taronja.
-1 cullerada de canyella.
-1 ratlladura de pell d' una llimona.
Pel massapà
-200 gr. d' ametlla.
-200 gr. de sucre llustre.
-1 clara d'ou.
Pel sucre humitejat
-sucre llustre.
-unes gotes d'essència de taronja o aigua.
-Per la decoració.
-1 rovell d´ou.
-anís.
-sucre.
-1 animaló
Preparació.
Masse mare:
-Dissoleu el llevat en una mica d'aigua tèbia, no ha d´estar calenta perquè si fos així matarieu el ferment , i, seguidament en un bol amasseu la farina tamissada, la sal i el llevat fins aconseguir una massa consistent, elàstica i fina Mentre amasseu heu d'afegir la llet tèbia que us demani la massa per aconseguir lligar-la. Sempre podeu afegir farina per rectificar si us passeu de llet i no se us lliga. La massa hi serà al punt quan no se us enganxi a les mans.
-Un cop s´aconsegueix el punt es fa una bola i es deixar en un lloc sec on no hi hagi corrent d´aire a fi que dobli el volum( de 20a 30') Un bon lloc és dins del forn.
Massapà:
-Mentrestant, prepareu el massapà. En un bol mescleu l'ametlla, el sucre i la clara d´ou fins a formar una pasta que no s´enganxi a les mans.Reserveu la pasta.
Segona massa
-Dissoleu el llevat amb una mica de llet tèbia. En un bol afegiu-hi, primerament, l'ou, el sucre, la mantega pomada i el llevat. Mescleu.
-Tot seguit, aboqueu-hi la cullerada d'anís, de canyella, d´essència de taronja i la ratlladura de la llimona. Lligueu tot el contingut del bol.
-En acabat, afegiu-hi la farina tamissada i mescleu-ho tot fins aconseguir una massa que no s´enganxi a les mans.
-Afegiu-hi la llet tèbia que us demani la massa per ajudar a lligar-la. Si us passeu ja sabeu que podeu afegir-hi farina per rectificar.
-Un cop la massa mare hagi doblat volum pasteu les dues masses fins que quedin ben mesclades i obtingueu un color homogèni, us ha de quedar elàstica, i la deixeu reposar 15 minuts.
La forma del tortell
-Quan acabi el temps de repòs heu d´aplanar la massa amb el corró i donar-li forma rectangular. Ha de quedar fina, com un cartró.
-Seguidament agafeu el massapà que teniu reservat i, incrusteu-hi la figureta d´animaló embolicada amb paper d´alumini. Doneu-li forma de corró al massapà i l' emboliqueu amb la massa i l' uniu pels extrems.
-Poseu el tortell sobre la safata del forn.
-Seguidament agafeu el massapà que teniu reservat i, incrusteu-hi la figureta d´animaló embolicada amb paper d´alumini. Doneu-li forma de corró al massapà i l' emboliqueu amb la massa i l' uniu pels extrems.
-Poseu el tortell sobre la safata del forn.
-Aplaneu una mica la superficie i feu uns talls, amb les tisores, que arribin al massapà i el deixin entreveure.
El sucre humitejat.
-Mentre el tortell dobla el volum prepareu el sucre humitejat. Heu de barrejar el sucre llustre amb unes gotes d´essència de taronja o aigua. El deixeu assecar a fi que es granuli.
-Un cop el tortell hagi doblat el volum el pintem amb rovell d´ou, li posem sucre pel damunt i el ruixem amb anís.
-El tortell s´ha de coure a 180ºC, foc de dalt i de baix, uns 20'. Un cop cuit li poseu el sucre humitejat per sobre.
Sigui el de Reis, sigui el de Sant Antoni... tots els tortells són ben rebuts a casa!!! Ens encanten!
ResponEliminaPetons
Que bó!!!!!!!!!!!!!
ResponEliminaJo me mengaria ara mateix un trosset.
M'el envies?...
Petons
Un treball magnífic! Un pas a pas molt treballat i una currada gairebé de professional.
ResponEliminaCristina t'ha quedat un tortell de Sant Antoni preciós. El brioix amb el massapà és molt bo, a mi m'agrada molt.
ResponEliminaBona cuina
Quina preciositat! Jo tinc moltes ganes de fer un tortell, amb lo bons que són!
ResponEliminaPetonets
Sandra
No coneixia aquesta tradició, però mai li diria que no a un tortell com aquest ;)
ResponEliminaUna abraçada
Quina tradició més doça, en menys de 15 dies dos tortells !!!
ResponEliminaA Martorell també fan el sant antoni, i hi havia participat quan era petita, pero ara ni ho segueixo ni en coneixia aquesta tradició del tortell, que per cert, es veu fabulós!! petons
ResponEliminaT'ha quedat sensacional! I això que ja sabem que fer la massa de brioix a casa i farcir-la de massapà és moooooolt complicat. Felicitats!
ResponEliminaCristina, ets una gran pastissera! Quin goig que fa aquest tortell! No sabia que sempre portés massapà en el farcit. A mi m'agrada més que la nata del pastís de reis. Les fruites confitades també m'hi agraden, però veig que el de Sant Antoni no en poart. Deliciós! Petons
ResponEliminaSense fruita confitada m'agrada més! T'ha quedat genial!
ResponEliminaPetons
fantastico tortell te ha quedado,son muy buenos,larga elaboracion pero el resultado lo vale.Molt be
ResponEliminabona setmana
T'ha quedat fantàstic! mira, per Sant Antoni no en faig mai i està molt bé!
ResponEliminaVagi!, ja m'han enxampat damunt del tortell de Sant Antoni. Deliciós.
ResponEliminaMolt bé Cristina! Que a gust m'hagués menjat un bon tros!!! PEtons
ResponEliminaNo conocía tu blog pero me quedo por aquí y te sigo. Esta torta se ve deliciosa. besitos
ResponEliminaHola Cristina, guapa tu
ResponEliminaQuasi et venen ganes de mossegar la panatalla, hummm
mil petonets Susanna
No sabia que eren diferents dels de Reis. A veure si algun dia m'atreveixo amb el tortell!
ResponEliminaPetons.
Ja està bé això dels postres relacionats amb les festes populars.
ResponEliminaTé molt bona pinta i venen ganes de fer-ne un mos.
Ostres, també em pensava que eren iguals!!! gràcies reina per l'explicació. petonets
ResponEliminaAra mateix, per esmorzar, en menjaria un bon tros...
ResponEliminaLa meva avia també feia un tortell de Sant Antoni, que era la festa major del seu barri...
Petonets.
Saps que em pensava que l'única diferència era que no portava la figureta del Rei?! jaja De fet, en vaig comprar un per Sant Antoni i portava tot de fruita confitada... Ai, aquests pastissers, que no en saben gens!! ;) T'ha quedat perfecte (és tan maco que em faria pena i tot tallar-lo jaja), i el toc del gatet m'ha arrancat un somriure :)
ResponEliminaUn petó guapa!! :D
Tots els tortells son bons i aquest farcit de massapà, deliciós...vinga amb les tradicions!!!Petons,
ResponEliminaSempre he tingut ganes de fer un tortell d'aquests, però no m'atreveixo... El teu ha quedat de pastisseria!!! Petonets.
ResponEliminaAquestes masses fermentades porten molta feina, tot i que també molta satisfacció si te'n surts. M'agrada que entre tots ajudem a conservar les postres tradicionals!
ResponEliminapetonets
Cristina, quin tortell més preciós!!! I segur que molt millor que el de les pastisseries!!
ResponEliminaPetons
Quina festa més maca!!! al meu poble abans es feia una festassa!!! i s'ha perdut!t'ha quedat un tortell xulíssim!!
ResponElimina