diumenge, 29 de gener del 2012

TORTELL DE SANT ANTONI

Avui s´ha celebrat a Sant Joan Despí la Festa de Els Tres Tombs. El tortell de Sant Antoni és molt típic d´aquest dia. Un cop acabada la festa tothom s´hi acosta a la pastisseria per comprar-ne.  L'elaboració és la mateixa que la del tortell de Reis però la diferència rau en què no porta fruita confitada i es fan uns talls que deixen entreveure el massapà per això és més pla que el de Reis.



Ingredients
Per la massa mare
-150 gr. de farina de força
-20 gr de llevat.
-6 gr de sal.
-llet; la que admeti
Per la segona massa o brioix
-150 gr. de farina de força
-10 gr. de llevat.
-60 gr. de sucre.
-35 gr. de mantega pomada.
-1ou.
-1 cullerada d' anís.
-1 cullerada d' essència de taronja.
-1 cullerada de canyella.
-1 ratlladura de pell d' una llimona.
Pel massapà
-200 gr. d' ametlla.
-200 gr. de sucre llustre.
-1 clara d'ou.
Pel sucre humitejat
-sucre llustre.
-unes gotes d'essència de taronja o aigua.
-Per la decoració.
-1 rovell d´ou.
-anís.
-sucre.
-1 animaló

Preparació.
Masse mare:
-Dissoleu el llevat en una mica d'aigua tèbia, no ha d´estar calenta perquè si fos així matarieu el ferment , i, seguidament en un bol amasseu la farina tamissada, la sal i el llevat fins aconseguir una massa consistent, elàstica i fina Mentre amasseu heu d'afegir la llet tèbia que us demani la massa per aconseguir lligar-la. Sempre podeu afegir farina per rectificar si us passeu de llet i no se us lliga. La massa hi serà al punt quan no se us enganxi a les mans.
-Un cop s´aconsegueix el punt es fa una bola i es deixar en un lloc sec on no hi hagi corrent d´aire a fi que dobli el volum( de 20a 30') Un bon lloc és dins del forn.
Massapà:
-Mentrestant, prepareu el massapà. En un bol mescleu l'ametlla, el sucre i la clara d´ou fins a formar una pasta que no s´enganxi a les mans.Reserveu la pasta.
Segona massa
-Dissoleu el llevat amb una mica de llet tèbia. En un bol afegiu-hi, primerament, l'ou, el sucre, la mantega pomada i el llevat. Mescleu.
-Tot seguit, aboqueu-hi la cullerada d'anís, de canyella, d´essència de taronja i la ratlladura de la llimona. Lligueu tot el contingut del bol.
-En acabat, afegiu-hi la farina tamissada i mescleu-ho tot fins aconseguir una massa que no s´enganxi a les mans.
-Afegiu-hi la llet tèbia que us demani la massa per ajudar a lligar-la. Si us passeu ja sabeu que podeu afegir-hi farina per rectificar.
-Un cop  la massa mare hagi doblat volum pasteu les dues masses fins que quedin ben mesclades i obtingueu un color homogèni, us ha de quedar elàstica, i la deixeu reposar 15 minuts.
La forma del tortell
-Quan acabi el temps de repòs heu d´aplanar la massa amb el corró i donar-li forma rectangular. Ha de quedar fina, com un cartró.
-Seguidament agafeu el massapà que teniu reservat i, incrusteu-hi la figureta d´animaló embolicada amb paper d´alumini. Doneu-li forma de corró al massapà i l' emboliqueu amb la massa i l' uniu pels extrems.
-Poseu el tortell sobre la safata del forn.
-Aplaneu una mica la superficie i feu uns talls, amb les tisores, que arribin al massapà i el deixin entreveure.
i el deixeu fermentar dins del forn fins que dobli el volum.



El sucre humitejat.
-Mentre el tortell dobla el volum prepareu el sucre humitejat. Heu de barrejar el sucre llustre amb unes gotes d´essència de taronja o aigua. El deixeu assecar a fi que es granuli.
-Un cop el tortell hagi doblat el volum el pintem amb rovell d´ou, li posem sucre pel damunt i el ruixem amb anís.
-El tortell s´ha de coure a 180ºC, foc de dalt i de baix, uns 20'. Un cop cuit li poseu el sucre humitejat per sobre.


 

Bon profit!


 

27 comentaris:

  1. Sigui el de Reis, sigui el de Sant Antoni... tots els tortells són ben rebuts a casa!!! Ens encanten!
    Petons

    ResponElimina
  2. Que bó!!!!!!!!!!!!!
    Jo me mengaria ara mateix un trosset.
    M'el envies?...
    Petons

    ResponElimina
  3. Un treball magnífic! Un pas a pas molt treballat i una currada gairebé de professional.

    ResponElimina
  4. Cristina t'ha quedat un tortell de Sant Antoni preciós. El brioix amb el massapà és molt bo, a mi m'agrada molt.
    Bona cuina

    ResponElimina
  5. Quina preciositat! Jo tinc moltes ganes de fer un tortell, amb lo bons que són!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  6. No coneixia aquesta tradició, però mai li diria que no a un tortell com aquest ;)
    Una abraçada

    ResponElimina
  7. Quina tradició més doça, en menys de 15 dies dos tortells !!!

    ResponElimina
  8. A Martorell també fan el sant antoni, i hi havia participat quan era petita, pero ara ni ho segueixo ni en coneixia aquesta tradició del tortell, que per cert, es veu fabulós!! petons

    ResponElimina
  9. T'ha quedat sensacional! I això que ja sabem que fer la massa de brioix a casa i farcir-la de massapà és moooooolt complicat. Felicitats!

    ResponElimina
  10. Cristina, ets una gran pastissera! Quin goig que fa aquest tortell! No sabia que sempre portés massapà en el farcit. A mi m'agrada més que la nata del pastís de reis. Les fruites confitades també m'hi agraden, però veig que el de Sant Antoni no en poart. Deliciós! Petons

    ResponElimina
  11. Sense fruita confitada m'agrada més! T'ha quedat genial!
    Petons

    ResponElimina
  12. fantastico tortell te ha quedado,son muy buenos,larga elaboracion pero el resultado lo vale.Molt be
    bona setmana

    ResponElimina
  13. T'ha quedat fantàstic! mira, per Sant Antoni no en faig mai i està molt bé!

    ResponElimina
  14. Vagi!, ja m'han enxampat damunt del tortell de Sant Antoni. Deliciós.

    ResponElimina
  15. Molt bé Cristina! Que a gust m'hagués menjat un bon tros!!! PEtons

    ResponElimina
  16. No conocía tu blog pero me quedo por aquí y te sigo. Esta torta se ve deliciosa. besitos

    ResponElimina
  17. Hola Cristina, guapa tu

    Quasi et venen ganes de mossegar la panatalla, hummm

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  18. No sabia que eren diferents dels de Reis. A veure si algun dia m'atreveixo amb el tortell!
    Petons.

    ResponElimina
  19. Ja està bé això dels postres relacionats amb les festes populars.

    Té molt bona pinta i venen ganes de fer-ne un mos.

    ResponElimina
  20. Ostres, també em pensava que eren iguals!!! gràcies reina per l'explicació. petonets

    ResponElimina
  21. Ara mateix, per esmorzar, en menjaria un bon tros...
    La meva avia també feia un tortell de Sant Antoni, que era la festa major del seu barri...
    Petonets.

    ResponElimina
  22. Saps que em pensava que l'única diferència era que no portava la figureta del Rei?! jaja De fet, en vaig comprar un per Sant Antoni i portava tot de fruita confitada... Ai, aquests pastissers, que no en saben gens!! ;) T'ha quedat perfecte (és tan maco que em faria pena i tot tallar-lo jaja), i el toc del gatet m'ha arrancat un somriure :)

    Un petó guapa!! :D

    ResponElimina
  23. Tots els tortells son bons i aquest farcit de massapà, deliciós...vinga amb les tradicions!!!Petons,

    ResponElimina
  24. Sempre he tingut ganes de fer un tortell d'aquests, però no m'atreveixo... El teu ha quedat de pastisseria!!! Petonets.

    ResponElimina
  25. Aquestes masses fermentades porten molta feina, tot i que també molta satisfacció si te'n surts. M'agrada que entre tots ajudem a conservar les postres tradicionals!
    petonets

    ResponElimina
  26. Cristina, quin tortell més preciós!!! I segur que molt millor que el de les pastisseries!!
    Petons

    ResponElimina
  27. Quina festa més maca!!! al meu poble abans es feia una festassa!!! i s'ha perdut!t'ha quedat un tortell xulíssim!!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...