Amb aquesta recepta tan tradicional participo en el repte de la recepta del 15 de novembre que ens han propossat els companys blocaires de Els fogons de la Bordeta i Xocolata Desfeta: el pa de pessic, el pa de les pessigades.
No es tracta del típic pa que necessita fermentar i amassar però la seva elaboració és tot un repte que no desmereix de la del pa tradicional ja que els únics impulsors naturals que hi porta són els rovells d´ou i les clares.
La història ens explica que era un simple pa que s´oferia després de l´ofici que es realitzava en la Festa Major de la ciutat dels Sants, però com era irresistiblement bo i la temptació molt poderosa els vigatants en feien pessigades abans de l´oferiment posterior. D' aquí prové l´accepció del pessic. L'accepció "pessic" la trobo preciosa i molt nostre...
Ingredients
Per un motlle de 18-20 cm
-4 ous.
-50 gr. de fècula de patata.
-50 gr. de farina.
-150 gr. de sucre.
-1 pessic de sal.
-sucre llustre per decorar.
Preparació
-El primer pas, si utilitzeu un motlle d´alumini desemmotllable, és fer una base de paper sulfuritzat del mateix diàmetre que la base del motlle. Jo vaig fer servir un motlle de 18 cm
-Preescalfeu el forn a 150ºC.
-Separeu els rovells de les clares. Bateu els rovells amb el sucre que hi afegireu en forma de pluja. Han de triplicar el seu volum.
-A la mescla anterior hi afegireu la fècula de patata i la farina tamisades. Barregeu curosament perquè no s´hi abaixi.
-A les clares hi afegiu un pessic de sal i les munteu a punt de neu fort. Les afegiu a la mescla del rovells i les mescleu amb moviments envolvents a fi que no s' abaixin.
-El volum dels rovells i el muntatge de les clares són la clau del pa de pessic. Són els únics impulsors naturals que garanteixen l´esponjositat i el volum del pa. Per tant aquesta fase és MOLT important. Sobretot, no perdeu temps en preparar els ingredients. Heu de tenir-los tots a l´abast i preparats.
-Un cop mesclat, aboqueu la preparació en el motlle en la base del qual haureu "enganxat" amb mantega la rodona de paper sulfuritzat, i l´enforneu a 150ºC a dalt i a baix uns 30' aprox. Feu la prova de l´agulla.
-Quan acabi la seva cocció. No el tragueu de cop del forn. Tanqueu les claus de la temperatura i tingueu el pa de pessic uns 2-3' dins del forn sense obrir-lo. Després, obriu la porta del forn i deixeu-lo a dins uns 5'. Transcorregut aquest temps traieu-lo i deixeu-lo refredar sobre el marbre.
-Tot i això, se us abaixarà...no patiu. I us recomano que el feu d' un dia per l´altra.
-Abans de servir empolsineu-lo amb sucre llustre.
Una autèntica delícía per menjar-se-la amb xocolata, cafè amb llet i, fins i tot, acompanyat d´un suc de taronja. Passa xuclant! I et transporta per un instants a la capital d´Osona, sobretot, a la Plaça Major on es fa cada dimarts i dissabte el seu tradicional mercat.
Bon profit!
Tens raó, es pot menjar amb qualsevol cosa dolça que sempre és exquisit! Això del pessic també m'ha fet sempre molta gràcia... li dóna més personalitat. Per cert, t'ha quedat com de pastisseria! Jo mai me n'he sortit del tot... uix. Petons!
ResponEliminaOstres Cristina, quina passada!!!
ResponEliminaRealment queda espectacular. A veure si a mi també em queda així d'esponjòs...
Fins demà.
Petonets.
el pa de pessic és una delicia!! des de la primera vegada que el vaig fer, no he pogut estar de fer-ne més i més!! és tant bo.....ptons
ResponEliminaJe je je... vaig estar a punt de fer una cosa semblant :)
ResponEliminaLa meva família és de VIc i t'asseguro que t'ha quedat un pa de pessic com els d'allà, felicitats!
Que maca la història de la procedència, gràcies per compartir-la. T'ha quedat espectacular!!! M'emcamta el pa de pessic!!
ResponEliminaPetonets guapa
oooooooooooo, quin pa de pessic més bo!! sempre m'ha agradat i no n'he fet mai! a veure si m'animo a seguir la teva recepta!!! Molts petonets
ResponEliminaT'ha quedat mol bo, a mi sempre m'ha agradat xucar-lo a la llet o amb xocolata desfeta. Mmmmmmm
ResponEliminaT'ha quedat molt esponjós.. no l'he fet mai, però sempre em marxen els ulls quan en veig un...
ResponEliminaEs veu més maco que els que venen a Vic, t'ha quedat molt esponjós i amb aquest sucre llustre pel damunt..... ideal per sucar a la xocolateta...mmmm....
ResponEliminaMare meva, mira que vaig sovint a Vic i procuro menjar pa de pessic, però és que el teu el supera de bon tros! Quina pinta! Fa temps que buscava una bona recepta, apuntadíssima!
ResponEliminaMoltes gràcies per participar!!
Petonets
Sandra
te ha quedado muy bueno y esponjoso,ideal para tomar a cualquier hora
ResponEliminaCristina aquest pa de pessic t'ha quedat fantastic.........hem recorda una pastisseria que hi ha aqui a banyoles que hen fan un d'identic .
ResponEliminaAra amb un
cafetó ideal .
petons
Hola Cristina.
ResponEliminaHas tocat un dels meus punts febles. El pa de pessic em sembla genial. M'agrada des de que era petit. El tinc a la meva memòria.
L'aparença del teu és fantàstica.
T'ha quedat super esponjós!! No sabia que s'hi posava fècula de patata.
ResponEliminaUna entrada molt cula!!! ara li'n faria no un pessic, no, uns quants!!!
ResponEliminaT'ha quedat genial!!!!
ResponEliminaPessic a pessic no en deixaria ni una engruna! me n'emporto la recepta, gràcies!
ResponEliminaAmb la fècula de patata surten tan esponjosos... Quina gana que em fan!
ResponEliminaHola Cristina
ResponEliminaImagino aquest pa de pessic amb una tassa calenta de xocolata desfeta. Ummmmmmmmmmmmmm!!Es veu bonísimmm!!
Bona cuina
No podia faltar un pa de pessic. Aquí el tenim.
ResponEliminaNani
No sabía de donde provenía lo del "pesic" , que curioso y bonito.
ResponEliminaMuchas gracias por el pa de pesic y por la historia.
Besitos
T'ha quedat per fer-li moltes pessigades.
ResponEliminaPetons.
Cristina, t'ha quedat un pa de pessic perfecte!!! I que bo que és!!
ResponEliminaPetons!
una aportació perfecta, el PA de pessic!!!
ResponEliminaPTNTS
Dolça
A nosaltres ens encanta el pa de pèssic de Vic! I aquest no té res a envejar. T'ha queda't genial.
ResponEliminaPenso que has publicat la recepta perfecta del pa de pessic de Vic, fa molt goig, a casa els hi encantarà sobretot a la mare...apunto la recepta. petons,
ResponEliminaAixó si que es un pa !!!!!!!
ResponEliminaUn pa molt dolç, per pendre'l amb xocolata desfeta.....
Felicitats Cristina
Qué blanquito y qué esponjosito te ha quedado.... Me encanta este tipo de bizcocho. Besos.
ResponEliminaRecordo que de ben petit quan anava a Vic, sempre tornava a casa amb el meu pa de pessic.
ResponEliminaAquest que tu has fet te una pinta fenomenal i no dubto que deu ser com a mínim tan bo com els originals.
Una abraçada
Mira, de tots els pans que s'han publicat, aquest és el meu preferit!! jaja Serà perquè és tan dolç, i perquè combina tan bé amb la xocolata...?? Sigui com sigui, t'ha quedat súper esponjós, moltes felicitats!! :D
ResponEliminaUn petoneeet!!
Hola Cristina!!!!
ResponEliminaQuan he vist la foto del pa de pessic m´he quedat bocabadada..., i ja tinc la recepta impresa al meu receptari per a prepararla dilluns. Perquè em manca la fécula sino el faría demà mateix.
Et felicito, tens un blog preciòs, dolç dolç, com a mi m´agrada...
Encantada de saludar-te.
Petonets.
Quina pinta més bona!!! Al meu poble hi ha un forn que fa un pa de pessic per l'estil, súper esponjós. Vull fer-lo ja! On compreu la fècula de patata?
ResponEliminaQuin fogons! La fècula de patata l´he comprada a Santiveri. És un paquet de 250 gr.
ResponEliminaMoltes gràcies, Cristina! Així ja ho provarem ;)
ResponEliminaCristina que booooo!!! A veure si tinc temps i et copio la recepta, te una pinta estupenda!!!
ResponEliminaD'on treus la fècula de patata? creus que es pot canviar per maizena?
ResponEliminaMare meva... això té una pinta espectacular! el faig segur pq' soc adicta al pa de pessic ji ji ji. Per cert, on compres la fècula de patata? Hem quedo pel teu blog pq' té unes receptes boníssimes!!. Si et ve de gust pots visitar el meu, estaré encantada. Salutacions, Sandra.
ResponEliminaGràcies per visitar el meu blog.La fècula la compro a Santiveri.
EliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina