Per Sant Josep, crema catalana.
Ingredients
-1 litre de llet.
-8 rovells d´ou.
-200 gr. de sucre.
-40 gr. de farina de blat de moro.
-2 talls de pell de llimona.
-1 branca de canyella.
Preparació
En una tassa amb llet freda hi barregeu els rovells d´ou i la farina de blat de moro mesclada amb un rajolí de la llet que requereix la recepta, tot procurant que no hi quedin grumolls.
Seguidament en un cassó hi afegim la llet, el sucre, la canyella i la pell de llimona; ho deixeu bullir uns minuts i, hi afegim el contingut de la tassa.
Passem la barreja pel colador i la tornem a posar al foc fins que s´espesseixi( arrenqui el bull). Retireu el cassó del foc i aboqueu-hi la crema als plats. Empolsineu de sucre la crema i cremeu-la amb una pala o bufador.
Amb aquesta recepta, participo, per primera vegada, en " La Recepta del 15". I, aprofito per donar les gràcies a la Sandra, dels Fogons de la Bordeta, per haver-me concedit "una moratòria" en la publicació de la recepta. Aquesta setmana he estat molt atrafegada en la feina i a més ha estat una setmana molt especial en què la meva vida ha fet un gir de 180º. Ho descobrireu en la propera recepta...
La crema catalana
La crema catalana actual ja apareix als receptaris medievals catalns llibre de Sent Soví i llibre del Coch, i es considera les postres més antigues a Europa dins de la seva categoria. La crema catalana, a la catalanofonia, s´espesseix tradicionalment amb midó, no inclou nata ni clares d´ou i s´aromatitza amb canyella i pell de llimona, o eventualment de taronja, mai amb vainilla.
Està àmpliament documentada a la literatura catalana des del segle XIV. Per exemple, és una de les postres que apareixen sovint al Calaix de Sastre ( segle XVIII) i que més agraden al barceloní baró de Maldà i sembla que Casanova en va menjar a Barcelona. al segle XX apareix a l´obra d´en Josep Pla i del poeta Miquel Martí i Pol, entre molts d´altres.
Ha estat unes postres de diumenge i festes. La tradició diu que s´ha de menjar el dia de Sant Josep ( 19 de març) i per això també rep el nom de crema de Sant Josep. En aquest dia transcorre l´obra teatral "Per un plat de crema", escrita pel gracienc Lluís Coquard i estrenada el 1962 al teatre Romea de Barcelona.
Hi ha qui afirma que la crema cremada catalana és la precedessora de la crème brûlée francesa, encara que moltes regions reclamen l´origen d´aquestes postres. La diferència principal entre elles és que la crema no es cou al bany maria i en canvi la crème brûlée si. Una altra diferència és que la crême brûlée es fa habitualment amb nata, mentre que la crema cremada es fa, normalment, amb llet.
Bon profit!
Oh! Cristina! Ja t'esperàvem! La crema fantàstica, i com mana la tradició per Sant Josep amb melnidros!!
ResponEliminaGràcies per participar guapa!
Petonets
Sandra
Molt be Cristina. Per Sant Josep crema catalana.
ResponEliminaAquesta crema que has fet és d’aquelles que es desfan a la boca, s’agraeix molt desprès d’un bona àpat.
Bona cuina
La crema catalana són les postres de sant Josep!!! I amb els melindros que vau fer l'altre dia, tens el plat complet i deliciós ;)
ResponEliminaFa gràcia veure les receptes de crema catalana, cadascú hi posa un número diferent de rovells d'ou i totes surten ben bones!
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Hola Cristina,
ResponEliminaNo es pot demanar res més per Sant Josep, que una crema catalana i un bons melindros!! Que macos els detallets de les estrelletes..
Espero impacient la teva propera entrada. Segur que aquest gir és molt bo... Petonets!
Ep! Cristina, veig que has tingut temps.
ResponEliminaUna crema que pinta molt cremosa i dolceta. Veig que les has acompanyat amb els melindros.
Una forta abraçada!
Cristina; Em fet un "bis" als nostres blocs amb aquesta recepta...
ResponEliminaQue vagi de gust Cristina¡¡ :-D
Mai és tard per a una bona crema... a més a més és avui Sant Josep!. Un aspecte de crema tradicional, bona i gustosa, i amb els melindros!... No hi falta res més que els convidats!
ResponEliminaPer a aquesta recepta del 15, al nostra "moratòria" va ser a l'inrevés, la varem publicar el dia abans, ja, ja.
ResponEliminaEn qualsevol cas, molt adient publicar-la el mateix dia de Sant Josep!.
T'ha quedat una presentació molt maca amb el toc de les estrelles. I també m'agrada molt l'apunt d’història que sempre ens deixes!
ResponEliminaUna crema tan tradicional i bona que no pot faltar en aquestes dates.
ResponEliminaCristina bona crema catalana y ademas con melindros para sucar.Bona historia.
ResponEliminabona setmana
peto
miquel
La crema fantàstica però a veure aquest gir...;)
ResponEliminajo ahir de postres la vaig compartir amb el meu pare! 8) petonets guapa
ResponEliminaÉs tot un clàssic a casa meva, per sant josep la crema, ja l'esperem. Espero aquesta setmana publicar l'entrada amb la recepta de la meva mare.
ResponEliminaLa teva es veu boníssima!!! A més l'has cremada al punt just pel meu gust.
Ja estic intrigada pel nou gir....