dilluns, 24 de juny de 2013

COCA DE SANT JOAN

Nit de Sant Joan, revetlla i coca...




Ingredients
Per a la massa mare
-150 gr. de farina de força
-20 gr. de llevat premsat.
-llet tèbia (la que admeti).
-8 gr. de sal
Per a la massa brioix
-250 gr. de farina de força.
-8 gr. de llevat premsat.
-1 ou.
-100 gr. de sucre.
-20 gr. de mantega pomada.
-1 cullerada d'anís.
-1 cullerada de canyella.
-1 culleradeta de postres d'essència de vainilla.
-una mica de ratlladura de llimona.



Preparació
De la massa mare
-La massa mare la podeu preparar la tarda anterior i reservar-la en la nevera tapada amb un paper film. Mentre es prepara la massa brioix, es treu de la nevera perquè agafi temperatura ambient.
-Dissoleu el llevat premsat amb una mica de llet tèbia, no més de 35ºC, perquè sinó matarieu el ferment.
-Amasseu la farina, la sal i el llevat, tot incorporant la llet tèbia que necessiti fins a adquirir una massa consistent que no s'enganxi als dits.
-Guardeu-la tapada amb un drap de cotó en un lloc o no passi l´aire, minim 30ºC, fins que hagi doblat el volum. Un bon truc és posar-la a la temperatura mínima que tingui el vostre forn entre 30º i 50ºC.  (veure el vídeo).
De la massa brioix  
-Un cop la massa mare estigui a punt prepareu la massa brioix.
-En un bol afegiu-hi, el sucre, l'ou,  l'anís, la ratlladura de llimona, l'essència de vainilla i la canyella. Seguidament, el llevat esmicolat i, per últim, la mantega pomada.
-Un cop mesclats, afegiu-hi la farina  fins a adquirir una massa homogènia.Llavors ja podeu incorporar la massa mare.
-L'heu de treballar fins afinar-la i que no s´enganxi als dits ni al marbre per això ruixeu-lo amb una mica d´oli. Us ha de quedar elàstica; que no es trenqui quan l´estireu. Deixeu reposar-la 15 minuts.
-Torneu a tallar la massa en dues parts, i feu-ne dues boles. Deixeu-les reposar 5 minuts.
-Doneu-li forma ovalada amb el corró i la poseu sobre la safata del forn. Pinteu-la amb ou deixatat i decoreu-la al gust amb la fruita confitada i els pinyons.
-Deixeu-la reposar i llevar en un lloc calent; un bon lloc és dins del forn a 30-50ºC*, solament amb el forn de baix. Podeu accelerar el procés de fermentació amb un cassó amb dos dits d'aigua bullent sota la safata de la coca i, a la mateixa temperatura.*
-Una vegada hagi doblat el volum, ensucreu-la pel damunt i enforneu-la de nou en el forn preescalfat 220-230ºC; cocció entre 6-10 minuts aprox. El brioix es crema de seguida, no badeu i esteu per ell!

* Si feu servir el mètode d'accelerar la fermentació amb aigua bullent, quan hagi doblat el volum, retireu el cassó i, abans de coure la coca, heu d´esperar uns 5 minuts a fi que el forn agafi la temperatura de cocció desitjada.
*Els pinyons els podeu hidratar amb aigua a fi que no es torrin massa.

Us deixo el video del pas a pas del Taller de coques que va impartir en Narcís de La Lionesa amb el qual vàrem passar una estona molt agradable i enriquidora.


Bon profit!

21 comentaris:

  1. Hola Cristina
    Has fet una coca preciosa i professional. Va ser un plaer tornar a compartir l’afició tots plegats.
    Una abraçada

    ResponSuprimeix
  2. Qué es bona aquesta coca, Cristina, t'ha quedat com diu en Narcís de professional, clar que ell es un bon mestre.
    Petons.

    ResponSuprimeix
  3. Cristina, una coca que fa goig de veure!!! Un procediment que no coneixia i que veig, dona tan bon resultat com el que jo faig servir. El que compte és el final. Petons i bon dia de Sant Juan.

    ResponSuprimeix
  4. T'ha quedat perfecte, un color torradet que dona ganes de fer una bona queixalada.
    Una abraçada

    ResponSuprimeix
  5. Un coca preciosa i amb un color perfecte.
    petons

    ResponSuprimeix
  6. Cristina, t'ha quedat molt maca i segur que molt bona.
    Felicitats!!!!!

    ResponSuprimeix
  7. Per sant Joan no pot faltar mai una bona coca de brioix!
    I a tu t'ha quedat sensacional, enhorabona! :)

    ResponSuprimeix
  8. fantastica!! m'encanta al dia seguent, sucada al cafe amb llet....mmmm....petons

    ResponSuprimeix
  9. òndia, cristina, quina coca! Estupenda! Ja m'hagués agradat fer-ne una així de grossa i maca!

    ResponSuprimeix
  10. que rico! y que día tan especial!

    http://www.cupastore.com/otros-articulos/platos-pizarra.html/

    un saludo y feliz martes a todos!

    ResponSuprimeix
  11. Això si que és una bona coca!!!! m'he quedat amb ganes de fer-la, i me n'han entrat ganes al veure aquesta! petó

    ResponSuprimeix
  12. Quina bona pinta!!!! fem les coques nomes per Sant Joan, i les hauriam de fer tot l´any.. Perfectes!!! petons,

    ResponSuprimeix
  13. Com ens hem posat de coques aquests dies, i encara que em surt per les orelles... encara en faria un trosset més de la teva! :P
    Petons
    Sandra

    ResponSuprimeix
  14. Quina coca més preciosa!!! I perfecta!!!! Segur que vau tenir una bona revetlla....
    Petons,
    Olga

    ResponSuprimeix
  15. Espectacular et va quedar!!! Tenia que estar boníssima!!!

    Petons!

    ResponSuprimeix
  16. buenísima coca y es que de un mestre como el Narcis y tu que eres muy buena alumna salen estas maravillas¡¡

    ResponSuprimeix
  17. Això d'estar sense internet a l'estiu en fa perdre coses com aquesta. Bon cap de setmana,
    Nani

    ResponSuprimeix
  18. Felicitats per aquesta coca tan bonica i tan bona! Espectacular.

    ResponSuprimeix
  19. Malgrat totes les diferents coques que per sant Joan es mengen, la meva preferida és la clàssica de fruites i pinyons.

    ResponSuprimeix
  20. Realmente te ha quedado una coca espectacular, y con una pinta...

    Besos
    Miguel
    lareposteriademiguel.com

    ResponSuprimeix

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...