Simplement flam de vainilla...doncs, sí, aquest és, sens dubte, el meu flam preferit. Moltes vegades ens capfiquem per elaborar la recepta més sofisticada per enlluernar i complaure els altres; però, no trobeu que les coses més senzilles són les que ens omplen tots els sentits?
Ingredients
Per a 4 persones
-4 ous
-1/2 l de llet sencera.
-5 cullerades de sucre.
-1 beina de vainilla.
-caramel líquid.
Preparació
-Aboqueu la llet i la beina de vainilla tallada transversalment en un -cassó i deixeu-la infusionar a foc lent durant uns 15 minuts sense que arribi a bullir.
-Afegiu-hi el sucre, remeneu-hi i deixeu refredar.
-Un cop freda la llet, mescleu la bé amb els ous.
-Ompliu les flameres amb caramel líquid amb aquesta barreja i les fiqueu en el forn al bany maria durant 45x minuts aprox a 180ºC . Feu la prova de l'agulla.
-Un cop quallat el flam, retireu els motlles del forn i deixeu refredar a temperatura ambient abans de posar-los a la nevera.
-Quan la gana us demani un flam de vainilla, obriu la nevera i, a menjar!
VAINILLA
La vainilla és un gènere de les orquídees amb 110 espècies distribuides mundialment en les regions tropicals. La millor coneguda és l´espècie Vainilla Planifolia que produeix un fruït del qual s´obté un saboritzant, la vainilla.
És una espècie del continent americà. Els conqueridors espanyols de Mèxic, varen conéixer aquesta espècie en les costes de Veracruz, a principis del segle XVI i li varen posar aquest nom perquè el seu fruït se sembla a una vaina d´una espasa petita, però similar ales mongetes tendres o chauchas i la van introduir a Europa.
Aquesta paraula, "vaina", en castellà, deriva de la paraula llatina "vagina".
La primera referència escrita sobre la vainilla, així com la seva primera il.lustració apareixen en el Códice Badiano, escrit en náhualt per Martin de la Cruz i traduïda al llatí per Juan Badiano en 1552.
La història de la vainilla està associada a la de la xocolata. Els asteques i, abans els maies, enriquien amb vainilla una beguda espesa feta a base de cacau que estava destinada als nobles i guerrers, el xocoatl. Però el cacau i la vainilla no eren cultivats per ells, ja que el clima no era l´adequat, i els aconseguien a través dels comerç amb les regions veïnes.
Éren els totonaques que ocupaven les regions costeres del golf de Mèxic i voltants de les actuals ciutats de Veracruz i Papantla, qui la produïen i la facilitaven als maies.
Segons la llegenda totonaca, la planta de la vainilla va néixer de la sang de la princesa Tzacopontzia (Estrella del demà) en el lloc on ella i el príncep Zkatan-Oxga (Venat jove) que la havia segrestat per amor, varen ser capturats i decapitats perls sacerdots de Tonoacayohua, deesa de les collites. El príncep es va reencarnar en un vigorós arbust i la princesa es va convertir en una delicada liana d´orquidea que abraçaba dolçament el seu amant. Des de llavors, i, encara avui, els totonaques anomenen la vainilla, caxixanath, que significa flor caçada, o de manera més breu, xanat.
A l´arribar a Europa, la vainilla provocà una autèntica revolució.On més s´aprecià fou en la cort francesa. Lluís XIV va intentar introduïr-la en l´Île Borbon, actual Illa de la Reunió, però els seus intents fracassaren. Els productors de vainilla de l´Illa de la Reunió la van introduir en Madagascar.
Actualment la demanda de la vainilla està molt diversificada des de la xocolata o la coca-cola fins a perfums "Coco" de Chanel o de Jean Paul Gaultier de manera sintètica.
Bon Profit!
A mi el flam no m'agrada però els de casa el devorarien.....
ResponEliminaSenzillament sensacional, tens tota la raó.
ResponEliminaEts la reina dels flams! ;)
Hola Cristina
ResponEliminaEstà molt be aquesta explicació de la vainilla. És bo saber una mica d’història dels ingredients que fem servir.
Gràcies per tot
Salut i bona cuina
Cristina enhorabona per aquest flam i per tota aquesta explicació de la vainilla.
ResponEliminaTens rao en que menos es més, el sencill de vegades es molt millor.Per a mi el millor flam sense dubtes es el d'ou.
Un peto desde cooking lovers
Cristina como dice la Gemma eres la reina de los flanes se nota que te gustan.
ResponEliminaUna buena explicación de la vainilla.
un peto
miquel
I tant!! Un bon flam de vainilla complau a qualsevol i és ben zenzill de preparar...
ResponEliminaQue flan de vainilla tan bien hecho ...me encanta el blog ..te sigo visitando ..MARIMI
ResponEliminaHola Cristina!
ResponEliminaPer mi també el millor flam és el de vainilla! NO recordo mai de fer-ne i quasi sempre recorro al d'una marca catalana que fan per la fageda!
Súblim el flam de vainilla!
Un petó,
mglòria
Per cert, Cristina..
ResponElimina¿que encara fas el curs de pastisseria?
No tindries pas la recepta de la coca ensucrada i tova???
Gràcies per la corona que m´heu atorgat...ja vindran més flams, je, je, je...
ResponEliminaGlòria, sí encara no l´he acabat...de moment no em fet cap coca.
Mare meva, flam de vainilla! Des de sempre ha estat el meu preferit! Continua deleitant-nos amb receptes de tota la vida, que no n'hi ha de millors! ;)
ResponEliminaPetonets
Sandra
Totalment d'acord, és l'excel·lència de les coses senzilles!. Bona docuimentació!. M'ha sorprès això de la vainilla a la coca-cola!
ResponEliminaAmb aquests flams qualsevol no va inspirat....................
ResponEliminaQue tinguis molta sort si baixes el dissabte.
No se sap mai.................
Molts petons
Cristina porque no puedo meter la cucharita por la pantalla del PC.
ResponEliminaMe gusta mucho tú blog te sigo y te volvere a visitar.
Cristina, tota la raó!! I el flam de vainilla és un clàssic però taaaan bo!! T'ha quedat ben bonic!
ResponEliminaPetons!
Sempre havia vist la recepta del flam d'ou però no el de vainilla. Passa a la llista de pendents!
ResponEliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaGRACIES A QUI ATJCA ESCRIT AQUESTA RECEPTA M'HA AJUDAT MOLT EN FER UN TREVALLAR PER A L'INSTITUT. ALOMILLOR L'HI DIC A MON PARE QUE M'HEN FATJCA UN ADEU.:))
ResponEliminaMoltes gràcies a tu per confiar en mi... I tasta'l. És deliciós.
Elimina