dimarts, 14 d’abril del 2020

MONA DE PASQUA TRADICIONAL

Mona de pasqua tradicional. Aquest tipus de mona, tot i que les seva venda ha minvat en detriment de la de xocolata i altres variacions de  pastisseria, era la que antigament es consumia. Antigament, portava tants ous com anys tenia el fillol. És una mena de brioix i coca de pa amb una textura esponjosa. Es pot farcir o consumir-la tal qual per acompanyar una bona tassa de xocolata o cafè amb llet.


Aquesta mona encara té molta tirada a les Terres de l'Ebre i al País Valencià. La recepta l'extreta de la web Catalunya M'agrada encara que jo he incorporat algunes modificacions en la seva elaboració. 

Ingredients:
Per una mona o dues porcions individuals.
 -Per la massa mare:
-125 gr. de farina de força.
-90 gr. d'aigua.
-30 gr. de llevat fresc.
-Per la mona:
-250 gr. de farina de força
-2 ous.
-65 gr. de sucre.
-ratlladura de llimona.
-una culleradeta de canyella en pols
-una culleradeta de postres d'essència de vainilla.
-massa mare
-25 gr. d'oli.
-30-40 gr. d'aigua mineral.
-Per la decoració:
-1 ou batut.
-2 ous durs.
-fideus de colors.
-cabell d'àngel; massapà o xocolata per farcir-

Preparació:
( A mà o a màquina)
-De la massa mare*: Dissoleu el llevat amb l'aigua una mica tèbia i l'afegiu al bol on abocareu la farina.Amasseu fins que obtingueu una massa homogènia que no s'enganxi als dits. Feu una bola i la deixeu llevar unes dues hores en un bol enfarinat i tapat amb un drap de cuina.
*Jo la vagi fer llevar la tarda anterior i la vaig guardar a la nevera, un cop llevada, tota la nit tapada amb paper film i la vaig treure un parell d'hores abans de començar a fer la mona a fi que agafés cos i temperatura.
-De la mona: 
- En el bol de l'amassadora afegiu-hi la farina, el sucre, la ratlladura de llimona, la canyella, la vainilla, la massa mare i els dos ous una mica batuts. Amasseu i, aneu-hi afegint, l'aigua de mica en mica fins que quedi una massa lligada, ni molt seca ni molt humida i que no s'enganxi als dits.
-Quan la massa estigui homogènia afegiu-hi l'oli i amasseu  uns 10-12 minuts fins que l´absorbeixi tot (paciència!).
-Un cop amassada, feu una bola i la deixeu reposar uns 10 minuts al marbre tapada amb paper film perquè es relaxi.
-Un cop passat aquest temps feu dues porcions, la meitat del pes de la bola, i  feu-ne dues boles que siguin la meitat del pes cadascuna de la primera. També reserveu una boleta per fer la creu sobre l'ou. i procediu així:




1a Foto: aplaneu amb la mà tot donant forma.
2a Foto: poseu-hi l'ou dur pressionant una mica.
Si opteu per fer una mona tortell: Esteneu la massa sobre el marbre enfarinat amb forma rectangular i, afegiu-hi el massapà, xocolata o cabell d'àngel, i, feu-ne un xurro i, uniu-lo pels extrems.

-Deixeu llevar la massa unes 3 hores. Passat aquest temps pinteu-la amb ou batut amb una mica de sal i afegiu-hi els fideus de colors. Deixeu reposar 10' i enforneu a 180ºC uns 25-30' fins que es dauri.

Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...