Tiramisú, de l'italià "tirami sú" que vol dir "estira''m" o "alçam" ja que el menjar d'aquestes postres t'alces al setè cel. La recepta original es coneix des de finals del segle XV quan el Duc de Toscana, Cosme III de Mèdecis a l'arribar a Siena manà l'elaboració als pastissers i rebosters de la cort unes postres especials amb uns ingredients molt nobles: la xocolata, el formatge mascarpone i el cafè. Al renaixement es considerava unes postres afrodisíaques ja que els amants l'elaboraven per reposar energies i continuar la llarga nit d'amor infinit.
Hi ha tantes receptes de tiramisú com famílies que han adaptat i versionat la recepta original respectant els ingredients bàsics. Jo he triat una recepta publicada al magazine italià Sale & Pepe. Aquest és un magazine de gran tiratge a Itàlia que conté moltes receptes tant salades com dolces que no fallen mai.
Ingredients
10 persones aprox.
-3 ous.
-120 gr. de sucre.
-300 ml de cafè carregat.
-40 ml d'amaretto o altra licor.*
-300 gr de formatge mascarpone.
-24 melindros o melindros durs (Aquí no trobo els savoiardis-melindros italians)
-cacau pur.
-sal.
*Es pot prescindir del licor.
Preparació
-Prepareu el cafè. Ha d'estar fred a l'hora d'elaborar el tiramisú. Passat una estona afegiu-hi 20 gr. de sucre i remeneu. Quan estigui del tot fred afegiu-hi 10 ml d'amaretto. Remeneu.
-Separar els rovells de les clares.
-Muntar les clares amb un pessic de sal. Reservar.
-Mesclar els rovells amb 100 gr. de sucre. Afegiu el mascarpone a tongades i remeneu- millor amb batedora elèctrica- fins que estigui tot homogeni.
-Afegiu-hi 30 ml d'amaretto. Mescleu.
-Afegiu-hi les clares a tongades i moviments envolvents.
Muntatge
-Feu-ne una base amb els melindros remullats per les dues cares al cafè....2 segons! Volta i volta.
-Aboqueu-hi la meitat de la crema mascarpone.
-Empolsineu amb cacau pur.
-Torneu a fer una altra capa: melindros remullats+crema mascarpone.
-Posar-ho a la nevera mínim 4 hores ja que el fred accentua i reforça els gustos.
-Serviu-lo fred però abans feu-ne una última capa de cacau pur.
Bon profit!
Un clasico que siempre apetece y como dices tu todos tenemos versiones de el, pero sea la que sea con estos ingredientes base, es un éxito seguro siempre.
ResponEliminaSaps? A mi no em diu massa cosa el tiramisú, encara que a casa hi ha a qui li agrada molt!
ResponEliminaPtnts
Glòria