dilluns, 16 d’octubre del 2017

PASTÍS MASSINI

7 anys de blog! Malgrat la desacceleració dels blocs gastronòmics em considero encara una romàntica a la qual li encanta fer les fotos i entrades de les receptes elaborades.
Aquest setè aniversari l'he volgut celebrar amb el pastís Massini. Qui no l'ha tastat alguna vegada? És el pastís per excel·lència de les celebracions catalanes. A casa era el nostre pastís preferit. Massini, sí o sí, fins que vaig començar a introduir altres sabors i textures. Feia temps que no en menjaven. L'aniversari del blog ha estat una bona excusa,




Una mica d'història...

En  Jaume Fàbrega, parla de l'origen del Massini en el seu bloc, La Bona vida.

El pastís Massini, és un dels pastissos més apreciats a Catalunya. Es fa amb capes de pa de pessic recobertes de rovell o gema o crema cremada, nata i trufa. Es presenta tant en pastes individuals com en forma de pastís o tartà. Els pastisser també parlen de l “imperial”, que forma part de la família. Com molts pastissos hi ha diverses històries- que solen ser falses- sobre el seu origen.
 
A Espanya, on se’n diu San Marcos, es diu que es va originar al convent de Sant Marc  de Lleó, i es diu que data del s. XII, cosa que és una autèntica bestiesa, tot i que a León fan una bona pastisseria. En realitat és un pastís d’ origen català creat en honor d’  Angelo Masini (1844 -1926), un tenor italià anomenat el “tenor angelical”. Va actuar amb gran èxit al Liceu i té un carrer dedicat a Barcelona. S’ hi ha produït un ensordiment de la essa, el contraria del mot croisssant, pronunciat crosant. Un altre Mazzini famós-nom semblant- va ser Giuseppe (1805- 1872),un patriota, polític i filòsof italià independentista.
 
A Montevideo, Uruguai, hi ha una pastisseria (fundada el 1951) que s’ ha fet famosa pel seu Massini, que crien que és d’ origen italià. Però el nom, Confiteria Carrera, suggereix que els seu fundador podria ser d’ origen català.
 
 
Ingredients
Per un motlle de 20 cm.
Pel bescuit
-4 ous
-125 gr. de farina.
-125 gr. de sucre.
-ratlladura de llimona.
-1 culleradeta de postres de llevat químic.
Per l'almívar
-100 gr. de sucre.
-100 gr. d'aigua.
-gotes de llimona.
-gotes de licor (opcional).
Per la crema de rovell d'ou(yema)
-100 gr. de llet ( 70 gr + 30gr).
-150 gr. de sucre.
-2 rovells d'ou.
-20 gr. de maizena.
Per la trufa
-400 gr. de nata per muntar.
-40 gr. de sucre.
-100 gr. de xocolata negra del 70%.
-Per la nata
-400gr. de nata.
-80 gr. de sucre.

Preparació
-La trufa és essencial que la feu el dia abans. El pa de pessic i la yema també els podeu fer el dia abans.
-Per fer el pa de pessic, l'almívar, la trufa i la crema de rovell. ho trobareu aquí.
-Per fer la nata: Munteu la nata freda i quan estigui quasi muntada afegiu-hi el sucre en forma de plugim fins que s´acabi de muntar del tot.

Muntatge del pastís
-La meva referència gràfica ha estat el blog La cuina de sempre, (aquí) així com el meu aprenentatge de l'escola de pastisseria Hofmann.

Bon profit!

8 comentaris:

  1. Has elegido un clasico y al que nadie renunciaría a un trozo de el.Divino sin duda.
    Y muchas felicidades por estos 7 años de fantástica repostería en tu blog. Espero que podamos seguir mas años todos.
    Feliç setmana

    ResponElimina
  2. Moltes felicitats pel setè aniversari!!!! Aquest pastís no ho he fet mai... prenc nota!! T'ha quedat perfecte!!!

    ResponElimina
  3. Moooltíssimes felicitats! I per molts anys més! Jo sóc una miqueta com tu...romàntica del bloc! Me l'estimo tant! I el millor de tenir bloc....poder conèixer un munt de gent meravellosa com tu!
    Petonets, Cristina!
    Olga

    ResponElimina
  4. Felicitats per aquests primers 7 anys!!!!!
    El masssini un clàsic deliciós!!!! t'ha quedat perfecte, ha d'estar bonissim!
    Una abraçada. Per molt anys

    ResponElimina
  5. Una fantàstica crònica, per un deliciós pastís.
    Felicitats per aquests setè aniversari.
    El nostres blogs, el teu i el meu, son del mateix any.
    Altre vegada per mols anys i rep 7 petonets.

    ResponElimina
  6. Moltes felicitats pel 7e aniversari!!! saps que jo també el vaig començar el 2010??! jo crec que aquell any va començar el 80% de blogs de cuina.... sóc molt fan d'aquest pastís, de fet, la barreja de crema, nata i trufa m'apassiona! això si, que estigui de dolç al punt que aquells pastissos tan carregats de sucre no puc ni amb la segona cullerada. A per uns altres 7 més!!!!

    ResponElimina
  7. M'encanta i no l'he fet mai. Em quedo amb la recepta.
    I moooooltes felicitats!
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...