Per cap d'any és tradicional el tronc de Sant Silvestre o tronc de Nadal. Aquest any he volgut portar a taula el tradicional braç de gitano farcit de trufa i acabat amb yema cremada. Des que vaig acabar el curs a Hofmann que no n'havia fet cap recepta.Va ser tot un èxit; On hi hagi un braç de gitano...
Amb les presses em vaig oblidar la càmera a casa. Aquesta foto és del braç de gitano que vaig fer al curs.
Ingredients
Per a 2 planxes.
-5 rovells d'ou.
-1 ou.
-5 clares d'ou.
-120 gr. de sucre (60 gr+60gr.).
-60 gr de fècula de patada o farina d'arròs.
-60 gr. de farina.
-ratlladura d'una llimona.
-1 pessic de canyella en pols.
Per la trufa
-400 gr. de nata per muntar.
-35 gr. de sucre.
-100 gr de xocolata negra del 70%
Per la crema de rovell (yema)
-100 gr. de llet (70 gr +30 gr)
-150 gr. de sucre.
-2 ous
-20 gr. de maizena.
Preparació
De la trufa
-Primer de tot heu de preparar la trufa un dia abans de fer les planxes.
-Bulliu la nata amb el sucre.Quan arrenqui el bull, la retireu del
foc i l'aboqueu, tot remenant, a la xocolata trossejada en tres
tongades. Un cop mesclada la deixeu reposar i quan s´hagi entebeït la
poseu en la nevera on haurà d'estar 24 hores.
-Passades les 24 hores, la munteu com si fos nata i farciu el braç de gitano.
De la yema
-La podeu fer el dia abans.
-Mescleu els 30 gr. de llet amb la maizena i afegiu-hi els ous. Bateu.
-Bullu el sucre amb la llet(70 gr). Quan bulli la retirem del foc i li afegim la mescla dels ous.
.-Torneu a ebullició, tot remenant, fins que s'espesseixi.Deixeu refredar i ho guardeu a la nevera tapada amb paper film que toqui a la yema fins a guarnir el bracç.
Del pa de pessic
-Blanquegeu els rovells, l'ou amb 60 gr. de sucre, a velocitat màxima en la batedora o varilles eléctriques. Sabreu que està llesta la massa quan aquesta s'aguanta una mica a les varilles.Tot seguit, afegiu, la ratlladura de llimona i el pessic de canyella.
-Munteu les clares amb els 60 gr. de sucre restant afegit en 3 vegades.
-Mescleu la farina i la fècula de patata tamissades i les afegiu a la mescla de rovells. Remeneu. Seguidament aboqueu-hi les clares i mesclar.
-Exteneu la preparació sobre d'una safata amb paper per a forn i la coeu
a 220ºC durant 8-9 minuts amb el forn de baix i de dalt. Els forns
casolans solen necesitar més temps. El meu 10'.
-La massa ha de quedar cuita (daurada) de dalt i tova de baix; si no
s´enganxa als dits i rebota ja està llesta. Per tant, és molt important
posar la safata un esglaó més del que normalment utilitzem per coure els
pastissos.
-Un cop cuit, retireu del foc i farciu la planxa amb la trufa. Enrotlleu amb cura amb l´ajut del paper de forn. Poliu els cantons i el caramelitzeu amb el sucre amb l'ajut d'un soplet.
-Un cop cuit, retireu del foc i farciu la planxa amb la trufa. Enrotlleu amb cura amb l´ajut del paper de forn. Poliu els cantons i el caramelitzeu amb el sucre amb l'ajut d'un soplet.
Aquest és el meu postre preferit, que bonic que t'ha quedat!
ResponEliminaUUuaauauauu!!! Que bo!!! Jo tinc una mica de por al braç de gitano...encara no m'he atrevit a fer-ne un!!
ResponEliminaPetonets i....molt bon any!!!!
Olga
m'apassiona el braç de gitano, és un dels meus postres preferits, sobretot el farcit amb nata i cremat per sobre!!! em desfaig!! petons i bon any!!!
ResponEliminaEsta combinacion es exito seguro donde lo pongas, me encanta¡¡
ResponEliminaBon Any i Bons Reis Cristina
Un èxit segur !!! Farcits de trufa, nata crema o qualsevol altres els braços de gitano sempre trionfen.
ResponEliminaBona Any !!!
Petons
Una de les meves postres preferides! Encara que m'agrada molt la xocolata prefereixo el braç de gitano de nata. Vaig intentar fer-ho una vegada a casa però no me'n vaig sortir amb el pa de pessic. Tens algun consell perquè no es trenqui? Una abraçada i bon any!
ResponEliminaEl farcit de trufa hum¡¡¡¡¡¡¡¡¡
ResponEliminaBoníssim...
Bon any Cristina, tenim que muntar alguna
coseta. Tinc mono i moltes ganes de que ens veiem.
Petons
ei, guapa!! Quin braç més bo!! A veure si ens trobem un dia! Que ara que ja ets una experta pastissera segur que em podràs fer dentetes!!! Petons!
ResponElimina